24 Mar

TÜRKİYE OTİZM MECLİSİ DUYURUSU

image_pdfimage_print

 

 

TÜRKİYE OTİZM MECLİSİ DUYURUSU

Tüm dünya ile birlikte, ülkemizde de yaşantımızı her yönü ile etkilemekte olan  COVID19 Pandemisi, Otizmli bireyler ve aileleri açısından ilave birçok farklı zorluğu da gündeme getirmiştir. Bu nedenle Otizmli bireyler ve ailelerinin ihtiyaç duyduğu ve aşağıda maddelemiş olduğumuz konularda gerekli düzenlemelerin, uygulamaların yapılmasını temenni etmekteyiz:

 

1.     Otizmli birey ve/veya ailesinde COVİD19 pozitif çıkarsa nasıl bir uygulama yapılacağının belirlenmesi (İlk muayene, karantina, tedavi ve olası yoğun bakım süreçleri).

2.     Kamuda ve özel sektörde, Otizmli ve bakıma muhtaç çocuğu olan ebeveynlerden en az bir tanesinin izinli sayılması.

3.     EBA uzaktan eğitim sistemine eklenmiş olan modüllere ek olarak, televizyon ile eğitimde de özel eğitime yer verilmesi.

4.     MEB genelgesi ile, COVID19 salgını süresince ücret ödenmeyeceği belirtilen, yaygın eğitimde çalışan ücretli eğitmenlere bu süreç içinde gereken maddi desteğin sağlanması.

5.     Çocuklarımızın eğitiminde hayati önemi olan, özel eğitim merkezlerinin bu zorlu süreci maddi anlamda en az zararla atlatıp, ayakta kalabilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve destek verilmesi.

6.     Engelli rapor süreleri uzatılırken ileride olası yığılmaları önlemek için RAM raporu sürelerinin de uzatılması.

7.     Genel sokağa çıkma yasağı ilanı durumunda ,otizmli bireylerin evdeki süreçte yaşayabileceği ağır krizlerin önüne geçebilmek adına, gereken önlemlerin aile tarafından alınması koşulu ile refakatçısıyla birlikte günde 1-2 saat sokağa çıkmasına izin verilmesi.

 

Yukarıda sunduğumuz sorun ve önerilere yönelik devletin ilgili kurumlarına destek vermeye her zaman hazır olduğumuzu belirtir, tüm insanlığı etkileyen bu sürecin en kısa sürede sona ermesi dileklerimizi içtenlikle paylaşırız.

 

Güncel gelişmeler doğrultusunda çalışmalarımız devam edecektir.